Monday 1 June 2015

BAGNA CAUDA..

EN

I think it was the second week I was here when I prepared a garlic bread spread. That reminded Sebastian an old food of his childhood - with origin in Italy - bagna cauda alias hot bath. So he explained me what was it and I naturally I got excited and wanted to try. Few weeks later while having dinner and great time with his "aunt" Laura and Franca (the second sister) that topic came up again. And since Laura is never far away from any action - the crazier the better - we talked Sebastian into cooking that for us as soon as possible.
Two or three weeks after as the right man of action once promised Sebastian cooked this mysterious food for us. There is amazing amount of garlic in it in combination with the second main ingredient anchovies. The whole food is like a special kind of fondue. In the main garlic sauce one soaks pieces of vegetable (all kind of, according to your taste) while helping oneself with a piece of bread to not mess with the sauce everywhere around.. (I didnt manage myself and of course very soon had the sauce at my dress..ehm.. :-o :-D ) The final effect is perfect. I hope you can get a glimpse of the idea from the pics.    

CZ

Myslím, že to bylo ten druhý týden, co jsem tu byla, když jsem udělala česnekovou pomazánku. Sebastianovi to připomnělo starobylé jídlo z jeho dětství - původem z Itálie - bagna cauda neboli horká koupel. Takže mi vysvětlil, o co jde, a já jsem přirozeně byla nadšená a chtěla jídlo vyzkoušet. O pár týdnů později, když jsme byli na večeři s "tetičkou" Laurou a Francou (druhá sestra), přišlo tohle téma opět na řadu. A jelikož Laura není nikdy daleko od žádné akce - čím bláznivější, tím lepší - přemluvily jsme Sebastiana, aby nám to uvařil co nejdřive to bude možné.
Dva nebo tři týdny později, jako správný muž činu, jak jednou slíbil, pro nás Sebastian tohle jídlo vařil. Je v něm neuvěřitelné množství česneku v kombinaci s druhou hlavní surovinou, ančovičkami. Celé jídlo je jako speciální druh fondue. V té hlavní česnekové omáčce si člověk namáčí kousky zeleniny (jakékoli možné, dle chuti) zatímce se snaží pomáhat si kouskem chleba nebryndat všude kolem.. (já to samozřejmě nedala a velice záhy jsem měla omáčku na šatech, že.. ehm.. :-o :-D ) Konečný efekt byl dokonalý. Doufám, že můžete nádech celé té myšlenky pocítit z fotek.

 :-D.. here fits the spanish quantity expression - a MOUNTAIN of garlic.. 
:-D.. tady sedí ten španělský výraz kvantity - HORA česneku..

The chef in action - first time this recipe on his own - thats a serious bussiness..
Šéfkuchař v akci - poprvé tenhle recept sám - to je závažný úkol..

Ready, steady.. GO! ..fight for this delicious food.. Sebastian did a great job..
Připravit, pozor.. TEĎ!.. boj o tohle vynikající jídlo.. Sebastian odvedl skvělou práci..

Family moment.. Sebastian making faces.. Edgardo his uncle on his "bed table chair"..
Rodinné momentky.. Sebastian ksichtící se.. jeho strejda Edgardo na "stolečové židli"..

Several snapshots.. (yes, there is the strudel on the table ;) )
Několik momentek.. (ano, na stole je ten štrůdl ;) )

THE GONZALEZ..Bauti - the nephew, Edgardo - the uncle, Laura - Edgardo´s girlfriend, Romina - the sister..
"GONZÁLESOVI".. Bauti - synovec, Edgardo - strýček, Laura - Edgardova přítelkyně, Romina - sestra..

In the pipe realm.. alias my cool man.. <3
Ve světě dýmky.. neboli můj cool chlap.. <3

 
 Couple´s moments..Partnerské momentky..

No comments:

Post a Comment