Tuesday 16 June 2015

With Silke..alias a little city sightseeing.. Se Silke aneb troška památkování..

EN

We had a lovely guest from Germany here, Silke Neukirchen. Klaus Neukirchen her husband was about to come in one week to give us some interesting talks. He is a traveling teacher of diamond way buddhism. She didn´t have so much holidays at work so went back earlier and thus we could enjoy her nice company before she took the plane home. I was lucky not only to meet this inspirative woman but as well to join her and few other friends for a sightseeing. Of course I wished to see Buenos Aires. At least something of this interesting city.. So we set off..
It was cool. We saw a lot of the most known buildings and places, walked a few famous streets, enjoyed a little of local art and had typical and my lovely coffee with milk and medialunas and alfajor. I would call it a great success especially considered we had ca 2 hours only..

CZ

Měli jsme tu kouzelnou návštěvu z Německa, Silke Neukirchen. Klaus Neukirchen, její manžel se chystal přijet za týden, aby tu měl pár zajímavých přednášek. Je cestujícím učitelem budhismu diamantové cesty. Silke neměla tolik dovolené a musela se vrátit dříve, takže jsme si mohli užít její milé společnosti, před tím než odletěla domů. Měla jsem štěstí, že jsem tuto inspirativní ženu mohla nejen potkat, ale také se přidat k ní a pár přátelům na prohlídce města. Samozřejmě jsem si přála vidět Buenos Aires. Tedy alespoň něco z tohoto zajímavého města.. takže jsme se vydali na cestu..
Bylo to výborné. Viděli jsme většinu nejznámějších budov a míst, prošli jsme pár známých ulic zažili kousek zdejšího umění a užili si typické a mé zamilované kávu s mlékem a medialunas a alfajor. Řekla bych, že to bylo velice úspěšné odpoledne, speciálně proto, že jsme měli asi jen dvě hodiny..

Our first stop on the "Plaza de Mayo", a monument to commemorate the protest walk of mothers.. the demonstration was prohibited so they just walk in circles around the square (government illegally tortured and killed about 30 000 people especially students)
Prní zastávka na náměstí "Plaza de Mayo" s památníkem připomínajícím protestní pochod matek .. protestace byla zakázána, tak prostě chodily kolem dokola náměstí (vláda nelegálně umučila a zabila asi 30 000 lidí hlavně studentů)

Pink house.. entering.. do you have a romantic feeling about the name as well? I did. Untill I have heard why it has been called like this. The pinkish colour is caused by adding a blood of sheep to the main white colour (there have existed only white, yellow - die from flowers, and pink variants at that time)
Růžový dům.. vstupujeme.. také máte romantické pocity při tomhle názvu? Já měla. Do té doby než jsem slyšela, proč je takhle vlastně nazýván. Ta narůžovělá barva je způsobená přidáním krve ovcí do základní bílé barvy (v té době existovaly pouze bílá, žlutá - barvivo z květiny, a růžová varianta)

The blue map is a remind of Falklands War Argentina - England. The man next to is Rosas, a politician known for his active politic and violance.. the palace is beautiful as well inside.. 
Ta modrá mapa je připoomínkou války o Falklandy mezi Argentinou a Anglií. Muž na portrétu vedle je Rosas, politik známý pro svou výbojnou a násilnou politiku.. celý palác je krásný i uvnitř.. 

And yes - here we are - Eva Peron, Juan Peron, Ernesto "Che" Guevara and a naked man with horse (you understand i had to took this pics ;) )
A ano - tady to máme - Eva Peron, Juan Peron, Ernesto "Che" Guevara a nahý muž s koněm.. (chápete, že to jsem vyfotit musela ;) )

The white house on the right side is a first government seat and a place where two hundred years ago the first declaration of independence from Europe was signed.I was suprised to hear the building behind was jail since at that time it was habit to have those two places connected. It was quite a multi - practical idea don´t you think? 
Ta bílá budova na pravé straně je prní sídlo vlády a místo, kde byla před dvěma sty lety podepsána deklarace nezávislosti na Evropě. Překvapila mě informace, že ta budova z ní byla vězením, jelikož v té době bylo zvykem, že tato dvě místa byla pohromadě. Byla to docela "více"-praktická myšlenka, nemyslíte? 

Have you notice I have been reading the Game of Thrones lately? :-D
Je snad poznat, že v poslední době čtu Válku o trůny? :-D

We found this lovely artistic place (left up corner) and Silke bought that beautiful little leather handbag. And I first notice the real autumn/winter on the street.. 
Našli jsme tohle kouzelné umělecké místo (vlevo nahoře) a Silke si koupila tuto krásnou koženou malou kabelku. A poprvé jsem zaznamenala opravdový podzim/zimu na ulici..

And of course since we had this precious lady here we used the chance and her openness to get a talk about tanka (special painting on canvas) and statue painting.. although I´m not really artistic in this way her talk totally caught me and we all enjoyed it a lot..
A samozřejmě  jsem využili naší šance a otevřenosti Silke, když jsme tu tuto drahocenou lady měli, a měli jsme povídání o malování tanka (speciální malba na plátno) a sošek.. ačkoli nejsem v tomto směru zrovna umělecky založená, její povídání mě zcela pohltilo a všichni jsme si to moc užili.. 

No comments:

Post a Comment