Saturday 4 July 2015

Colonia - and finally a touch of the famous Uruguayan ease.. part I. // Colonia - a konečně dotyk té slavné uruguayské pohody.. část I.

EN

There were several things getting together lately. First of all I needed to prolong my visa. Second Sebastian just finished his semester in school and third we wanted to have a little holidays out of BA just us. A trip to Colonia seemed to cover all of this. And yes it did.
We settled off on thursday very morning and took the boat to get across the river to Uruquay. It takes one hour. I was a bit surprise that the whole process reminded airport experience with all the controls, waiting and the look of the board. On the other side - no wonder. We were crossing the borders, the boat is big and luxurious and the river looks like a sea. The sun was rising while we were enjoying the boat and the very first impression in Colonia we got was the cold :-D (not that it was really warmer in BA in the same time but last days before were warmer..now and there was the wind too).
Sebastian evaluated situation and we took the way to the historical part of the city close by. It is a lovely quarter. On the coast (yes it IS river but if you did not know you wouldn´t guess it) with still vivid atmosphere of the old colony of the 18th - 19th century. At lunch time it was clear what are we going to eat since there is a typical delicacy called "chivito uruguayo".  "Chivito" means a young goat but how this food came to that name is a mystery. After a little difficulties we found a perfect place to sit and enjoy the food. It was the only full restaurant around so it was obviously not only our opinion. Perfect place, perfect service, perfect food and of course - first of all the company.
Later we decided to find a hotel to get rid of our bags and not to think about it later in the day. We saw a few little hotels and ended up it the first one I was most excited about from the beginning. Lovely place sensitively reconstructed with all the old patina preserved.

CZ

Poslední dobou se sešlo několik věcí dohromady. Za prvé jsem potřebovala prodloužit vízum. Za druhé Sebastian akorát ukončil školní semestr a za třetí jsme chtěli jet na kratší prázdniny, jen my dva, pryč z BA. Výlet do Colonie vypadal, že pokrývá všechny možnosti. A taky že ano.
Vyrazili jsme ve čtvrtek časně z rána a na lodi přeplavili řeku do Uruguaye. Trvá to jednu hodinu. Trošku mi překvapilo, že celý ten proces připomíná procedury na letišti se všemi těmi kontrolami, čekáním a vzhledem paluby lodi. Na druhou stranu - není divu. Přecházeli jsme hranice, loď je veliká a luxusní a řeka vypadá jako moře. Slunce akorát vycházelo zatímco jsme si užívali loď a náš první zážitek z Colonia byla zima :-D (ne že by v BA bylo ve stejnou dobu tepleji, ale poslední dny bylo tepleji..a teď ještě k tomu vítr).
Sebastian vyhodnotil situaci a vydali jsme se do historické části města poblíž. Je to kouzelná čtvrť. Na pobřeží (ano, JE to řeka, ale kdybyste to nevěděli, tak to neřeknete) a je tu stále živá atmosféra kolonie 18. - 19. století. Bylo jasné, co si dáme k obědu, když tady mají typickou pochoutku nazývanou "chivito uruguayo". "Chivito" znamená kůzle a jak tohle jídlo přišlo ke jménu je záhadou. Po malých obtížích jsme našli dokonalé místo na posezení a vychutnání si jídla. Bylo to jediné plné místo kolem, takže to očividně nebyl jen náš názor. Dokonalé místo, dokonalý servis, dokonalé jídlo a samozřejmě - především dokonalá společnost.
Později jsme se rozhodli najít hotel, abychom se zbavili batohů a už o tom nemuseli pak přemýšlet. Prohlédli jsme si několik malých hotýlků a na konec jsme skončili v tom prvním, který si mi od začátku stejně líbil nejvíce. Kouzelné místo citlivě zrekonstruované se zachovalou starou patinou.


Morning waiting and embarking for the board.. 
Ranní čekání a nalozování se.. 


On the boat with sunrise.. (and an expensive free shop) 
Na palubě s východem slunce.. (a drahým free shopem)

First impressions in Colonia.. and the beautiful sunny day..
První zážitky v Colonia.. a krásný slunný den..

Lovely old streets, even cars (some weren´t so lovely, amazing what can still be going on talking about cars ;) ), franciscans church - can you see the "altar"? - looks more like a throne, doesn´t it?.. ehm.. a local dog security accompanied us :-)
Kouzelné staré uličky, i auta (některá tedy tak kouzelná nebyla, neuvěřitelné, co všechno může pořád jezdit ;) ), františkánský kostel - vidíte ten "oltář"? - vypadá spíše jako trůn, ne?.. ehm.. doprovázeli nás místní psí ochránci :-)

More from the antient streets of Colonia.. its winter and yet one can see some green and blossoms around..thats nice... 
Více ze starobylých uliček Colonie.. je zima a přesto může člověk  kolem sebe vidět zeleň a květy.. moc pěkné.. 

Drinking mate walking around the coast..of the river - do not forget :-D ..
Pijeme mate a procházíme se kolem pobřeží.. řeky - nezapomeňte :-D ..

First of all Colonia used to be a colony of Portugal later taken over by Spain. The architecture style is interesting.. a typical colonial as I was told.. 
Nejdříve byla Colonia potugalskou kolonií, teprve později byla dobita Španěly. Architektura je zajímavá.. typický koloniální styl, jak mi bylo řečeno.. 

A beautiful lighthouse with the ruins of convent and an old drawbridge in the city walls.. 
Krásný maják se zříceninou kláštera a starý padací most v městských hradbách..

Make face! alias neccesary selfie.. :-)
Nahoď výraz! neboli nezbytné selfíčko.. :-)

Eventually i persuaded Sebastian to be my model ;) , a parasitic lily on the street lantern, port, ruins of city walls, en excellent advertisement for an aquarium..
Konečně jsem přemluvila Sebastiana, aby mi dělal modela ;) , parasitická lilie na pouliční lucerně, přístav, zbytky starého opevnění, skvělá reklama na akvárium.. 

CHIVITO! ..and our perfect restaurant :-) As you can see, chivito consist of.. pretty everything..(this reminds me the czech Doggie and Cattie story "how they bake a cake" - see "http://www.kampocesku.cz/gallery/2008_06/dort_23.jpg" only this time it works out! :-D ..as well local beer Patricia passed the test.. 
CHIVITO! ..a náše dokonalá restaurace :-) Jak vidíte, chivito se skládá.. prakticky ze všeho.. (to mi připomíná Povídání o pejskovi a kočičce, jak pekli dort, akorát v tomto případě to funguje! :-D ..také místní pivo Partricia prošlo testem.. 

Our "posada" alias B&B.. as I have already written - lovely..
Naše "posada" neboli penzion se snídaní.. jak jsem již napsala - kouzelný..

No comments:

Post a Comment